Voor veel mensen zijn vooral de lente en de zomer bij uitstek de jaargetijden om van hun tuin te genieten. Om dat ook volgend jaar optimaal te kunnen doen,is het verstandig om dit najaar te benutten om in actie te komen!

Hier volgen wat tips:

Gun uw planten straks een fijne winterrust en snoei alle stengels terug tot op 10 cm. Ook een goed idee is om de planten uit de potten te halen en het wortelgestel uit te schudden. Vervolgens kunt u de planten in verse potgrond plaatsen en voor hen een zonnige vorstvrije plek uitkiezen. Zo komen ze de wintermaanden goed door en kunt u er in 2019 maximaal van genieten

Dit is ook de tijd om bladcompost te maken van afgevallen bladeren. Maak vooral het gazon vrij van bladafval om geelverkleuring te voorkomen. En als u dan toch bezig bent: houdt ook uw paden bladvrij. Zo voorkomt u gladheid en onkruidgroei.

Verschillende groente kunnen reeds voor de winter worden gezaaid, zoals kool en tuinbonen. Ook wintersalade en lentekolen kunnen nu buiten worden gezaaid en met cloches worden afgedekt.

Groenbemesters beschermen bedden tegen gure weersomstandigheden in de winter. Hevige regenbuien kunnen belangrijke mineralen en voedingsstoffen wegspoelen en de bodemstructuur bederven. Groenbemesters houden alles op zijn plaats en verrijken op hun beurt de bodem. De herfst is een goed moment om ze aan te brengen.

Verwijder rottend plantenmateriaal en afgevallen bladeren uit waterpartijen en vijvers. Zij komen anders op de bodem terecht komen en gaan rotten. Dit zorgt voor een onaangename geur en brengt meer algengroei in het voorjaar met zich mee, waardoor ander waterleven verstikt.

Lentebollen kunnen nu de grond in. Narcissen, krokussen en tulpen dienen voor de winter geplant te worden. De ideale plantdiepte is twee maal de hoogte van de bol. De bol van pakweg drie centimeter moet dus met zes centimeter tuingrond bedekt zijn.

Wilt u uw tuin laten opknappen,
ontwerpen of onderhouden?

Neem contact op